Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1174
5,00dm3 1,00pH-jú sósavra van szükség. Rendelkezésünkre áll 2000cm3 ismeretlen koncerntrációjú sósav. Ennek pontos koncentracióját úgy határozzuk meg, hogy 10,00cm3-éből 100,0cm3 törzsoldatot készítünk, majd a törzsoldat 10.00-10.00 cm3-ét 0,098 mol/dm3 koncentrációjú NaoH- oldattal titráljuk: az átlagfogyás 7,85 cm3. Számítsuk ki és írjuk le, hogyan készítsük el az 5,00dm3 1,00-es pH-jú oldatot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HCl + NaOH = NaCl + H_2O`

Mivel

`n = c*V`

Ezért

`n_(NaOH) = 0.098 * 0.00785 = 7.69 * 10^(-4)` `mol`

Mivel

`n_(NaOH) = n_(HCl) `

És a higítás tízszeres
`100cm^3`-ben:

`n_(HCl) = 7.69 * 10^(-3)` `mol`



Mivel `2dm^3` ilyen sav áll rendelkezésünkre, és az értékünk `10cm^3`-re vonatkozik, 200-al kell szoroznom a kapott értékem

`n_(HCl) = 1.54` `mol`

`c = n/V = 0.77` `(mol)/(dm^3)`

A savoldat térfogata `5dm^3`

Mivel
`n_(HCl) = n_(H^(+))`

És

`c_(H^(+)) = 0.1` `(mol)/(dm^3)`

Ezért

`n_(HCl) = 5*0.1 = 0.5` `mol`

Ugyanennyi HCl
`V = n/c = 0.5/0.77 = 0.650` `dm^3` savoldatban található meg.

Tehát úgy készíthetem el az `5dm^3`-es oldatot, hogy `0.650` `dm^3` savoldatot `5 dm^3`-re higítom.

(pontos sűrűségadatok ismerete nélkül nem állapíthatom meg a hozzáadandó víz térfogatát)
0