Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lecke

Főoldal » Általános iskola » Kémia
428
Légyszíves segítsetek! Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Gyorsan leírom a megoldást! :)
100-100 cm3 ill. 100-100 g oldatokban rendre 10 g illetve 20 g tiszta ecet van. Nekünk a 10%-osból van 10 gramm, ebben (10/100)×10) =100/100= 1 gramm ecet lesz. Ugyanígy 20 g 20 tömeg%-os ecetben ((20/100)×20) gramm tiszta ecet lesz, ami 400/100=4 grammnyi. Összeöntjük a két oldatot, ekkor az oldat tömegei és a tiszta ecet mennyiségei is összeadódnak, vagyis 30 gramm oldatban lesz 5 gramm tiszta(100%-os) ecet. Hozzáadunk 100 gramm (cm3-ben is ennyi) vizet, tehát az oldat (csak az oldaté!) fog megnőni 100 g-mal, így 130 gramm hígított elegyben ugyanannyi 5 gramm tiszta ecet fog maradni, ezért a tömeg% (végső): (100/130)×5 lesz, ami körülbelül 3,846=3,85 tömeg% lesz. A hígított ecetsav tehát 3,85 tömeg%-os lett! :)
0