Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fémek azonosítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
646
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. fém: cink vagy ón, 3.fém: vas lesz, 2. ezüst lesz (AgNO3 lesz salétromsav hatására és lúgra Ag2O (ezüst-oxid) barna keletkezik)
A vas passziválódik tömény savban (nem oldódik!), lúg hozzáadására zöld Fe(OH)2 válik le , mely O2 és víz hatására Fe(OH)3-dá fog alakulni (oxidáció +2-ről +3 -as oxidációs szám növekedése), a vas(II)-hidroxid tehát zöld, a vas(III)-hidroxid pedig vörösesbarna színű. Lúgban a Fe nem oldható, mert nem amfoter. Az Al amfoter viszont,de híg savban és lúgban is felodható, viszont vízben egyik fém sem oldódik. :) (Megjegyzés: Zn helyett ón(Sn) is írható! Mert ez is amfoter fém!) :)

A reakciók: 1; cinknél: Zn+ 2 HCl = ZnCl2 + H2, Zn + 2 NaOH +2 H2O = Na2(Zn(OH)4) + H2 , színtelen oldat a cink-klorid-oldat és a komplex tetrahidroxo-cinkát-ion is!
2; ezüstnél : Ag +2 HNO3 = AgNO3 + NO2 + H2O (tömény savnál), illetve
3 Ag +4 HNO3 =3 AgNO3 + NO + 2 H2O (középtömény savnál)
,továbbá híg savnál nincs reakció (mert st. potenciálja pozitív és csak töményebb sav oldja!)
3; vasnál : Fe + 2 HCl = FeCl2 + H2 (hidrogénfejlődés és zöld oldat lesz)
Fe2+ 2 OH- = Fe(OH)2 zöld csapadék, mely állásra megbarnul vas(III)-hidroxid miatt
2 Fe(OH)2 + 0,5 O2 + H2O = 2 Fe(OH)3 , mely már vörösesbarna csapadék. :)

Remélem, így már minden érthető lesz! :)

d; pont: Negatív st. potenciálú fémek és passziválódnak tömény sav hatására. :)
f; pont: A vas(III)-hidroxidos oldattal semmi nem történik. Az ezüst(I)-oxid oldódik ammóniában : Ag(OH) +2 NH3 = (Ag(NH3)2 ) (OH) , mely a diammin-ezüst(I)-komplexion és színtelen oldat képződik mert a komplexion is színtelen.
A cink is feloldódik tetraammin-cink(II)-ion keletkezése közben, a fehér Zn(OH)2 csapadék eltűnik és oldódik. Ha komplexion volt már jelen (Zn(OH)4)2- , akkor nincs változás. Az oldódás egyenlete: Zn(OH)2 + 2 OH- = (Zn(OH)4)2- lesz! :)
Módosítva: 5 éve
1