Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúlyos feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
746
175 cm3 abszolút alkoholt (sűrűsége 0,789 g/cm3) és 250,2 cm3 90 tömegszázalékos ecetsavat (sűrűsége 1,066 g/cm3) reagáltatunk. A folyamat egyensúlyi állandója K=4.
a. írd le a reakció egyenletét és nevezd el a terméket!
b. Hány tömegszázalék észtert tartalmaz az egyensúlyi elegy?
c. Hány százalékos volt az alkohol átalakulása?
d. A 90 tömegszázalékos ecetsav oldat 10 cm3-ét hányszoros térfogatúra kell hígítani, hogy 2-es pH-jú oldatot kapjunk?
Ks=1,8×10-5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Tudok majd segíteni, de csak fél 7 körül. :)
A moláris tömege az alkoholnak 46 g/mol, az ecetsavé (tiszta eceté) 60 g/mol. Emiatt , felhasználva hogy 138,075 g az alkohol és 240,042 g a tiszta ecet tömege, a móljuk 3 mol és 4 mol lesz közelítőleg. Kiinduláskor tehát ennyi volt belőlük. :)
Átalakult mindegyikből x mol, képződött az észterből és a vízből x-x mol-nyi szintén. Az egyenlet: C2H5OH + CH3COOH = C2H5(OCO)CH3 + H2O, etil-acetát a keletkezett észter neve.
Az egyensúlyi állandó miatt felírható, hogy K=4= (x×x)/(3-x)×(4-x), melyből x-re a jó megoldás x=2,263 mol (a másik 7,0704 mol, ez hibás!). b; pont: Az észter móltömege 88 g/mol, tehát a tömege így m(észter)=2,263×88=199,144 g lesz, de kell a tömeg% meghatározásához a többi tömege is az egyensúlyban: m(víz)=40,734 g, m(ecetsav,tiszta 100%)=104,22 g, m(alkohol, tiszta 100%)=33,902 g. Az össztömeg éppen 378 grammra jön ki, ebben van 199,144 g észter, tehát a keresett %-a 52,68 tömeg% észter lesz az egyensúlyban.
c; Volt 3 mol alkohol, átalakult belőle 2,263 mol, tehát (2,263/3)×100=75,43 %-os az etanol átalakulása. :)
d; 250,2 cm3 ecetsav-oldatban 4 mol sav van, akkor 1000 cm3-ben 15,9872 mol, a kiindulási ecetsav-koncentráció így c(ecetsav)= 15,9872 mol/dm3. Átalakult x mol/dm3 belőle és képződött x mol/dm3 acetátion és x mol/dm3 oxóniumion. A felírt egyenlet: 1,8×10 a mínusz 5 =(x a négyzeten)/(15,9872-x), melyből x-re 0,01695 mol/dm3 oxóniumion-koncentráció adódik.
(Egyébként ennek az oldatnak a pH-ja 1,771.) Hígítással (1000+x) cm3 lesz az oldat melyben ugyanannyi mol ecet lesz, azaz 0,01695 mol, de tudjuk, hogy 1000 cm3-ében most 0,01 mol oxóniumion lesz, a felírt egyenlet: (1000+x)/1000=0,01695/0,01, amiből x=695 cm3 víz, a hígítással tehát 1.695 cm3 lesz az oldat, eredetileg 1.000 cm3 volt, a hígítás a kettő aránya, ami h=V(vessző)/V=1695/1000=1,695 lesz! :)
Módosítva: 5 éve
0