Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szénhidrogén képletmeghatározás

Főoldal » Középiskola » Kémia
555
Egy szénhidrogén 85,71 tömegszázalék szenet tartalmaz.
a. Határozd meg a vegyület képletét! Milyen csoportba tartozhat a vegyület?
b. Mi lehet az összegképlete, ha hidrogén-klorid addíciójával keletkező termék moláris tömege az eredeti szénhidrogén tömegének 152,1 százaléka.
c. Mi lehet a pontos képlete és neve, ha a hidrogén-klorid addíciójával keletkező termék nem királis?
d. Volt-e az eredeti szénhidrogénnek cisz-transz izomere?
írd le a halogénezett termék híg NaOH-dal történő kezelésének rendezett egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Meg tudom csinálni, de csak fél 7 körül. :)

100 g vegyületben van 43,17 g C, 5,76 g H és (100-43,17-5,76) g=51,07 g klór. Ezeket a moláris tömegeikkel elosztva kapjuk, hogy n(C)=43,17/12,01=3,5945 mol, n(H)=5,76/1,008=5,7143 mol, n(Cl)= 51,07/35,45= 1,4406 mol . Ezeknek az aránya kell, a Cl-ét 1,00-nek véve az arány: 1/4/4,5 , kettővel beszorozva 2/8/5 az arány. A képlet tehát: C5H8Cl2. Látható, hogy telítetlen a klórvegyület és 1 darab kettős kötést tartalmaz. A 3. C-atomon van egy db kiralitáscentuma a molekulának és a pontos neve: 3,4-diklór-2-metil-but-1-én lesz! :)
Módosítva: 5 éve
0