Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kísérletelemzés

Főoldal » Középiskola » Kémia
886
Három kémcsőben három színtelen folyadékot találsz. Hexán, hexén és benzol. Azonosításukhoz a minták 1 ujjnyi részletét óvatosan 2 ujjnyi brómos vízhez adjuk. Ezután összerázzuk a kémcsövek tartalmát. A tapasztalatok a következők: (csatoltam)

Hasonlítsd össze a vegyületek sűrűségét a víz sűrűségével!

Melyik anyagot tudod beazonosítani az eddig tapasztaltak alapján? Válaszod részletesen indokold!
Az 1. és a 2. minta azonosításához a folyadékok kis részletét elégetjük. A 2. minta erősen kormozó lánggal ég, az 1. minta égése nem kormozó. Részletesen magyarázd a látottakat! Írd le az égések reakció egyenleteit! A tapasztalatok alapján mit tartalmazott az 1. és a 2. kémcső?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mindegyik folyadék sűrűsége kisebb a víz sűrűségénél, mert a brómos víz felett helyezkednek el. Összerázás után a hexén addicinálja a brómot, ezért elszíntelenedik a felső fázis, a 3. kémcsőben a hexén volt. A benzol volt a 2. kémcsőben, mert ennek nagyon nagy a C-tartalma, ez fog kormozó lánggal égni. Tehát a hexán volt kizárásos alapon az 1. kémcsőben. :)

Brómozás (addíció) egyenlete: C6H12 + Br2 = C6H12Br2 (dibróm-hexán képződik),
az égések egyenlete: benzolé C6H6 + 15/2 O2 = 6 CO2 + 3 H2O, a
hexáné pedig C6H14 + 19/2 O2 = 6 CO2 + 7 H2O ! :)

Remélem, érthető így már az egész! :)
Módosítva: 5 éve
1