Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek függvény 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
404
A., X--->(×+4)^2

B., X--->×^2-5

C., X--->(×-3)^2


Légyszi számolás menetét is írjátok le,h az x-et és az y-ont hol fogja metszeni+hogy jött ki az eredmény.
Köszi előre is!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
(x+4)²
Lássuk csak. x² minimuma az origóban van. Azaz a parabola onnan fog kiindulni.
"A" eset:
Ha ebből kivonunk valamennyit, vagy hozzáadunk valamennyit:
x²+a : akkor a-nyit fog csúszni a parabola az y tengelyen felfelé mert hozzáadtuk az a-t.
Pl.: a= 2
x²+2 az y tengelyen az origótól fog csúszni, felfelé mert hozzáadtunk, 2-őt. Így ez a parabola az y tengely +2 pontjából fog kiindulni, azaz a minimuma +2.

Lehet x²-a is, ekkor ugyanúgy az y-tengelyen csúszik a parabola, csak lefelé a-nyit, mert kivontunk.
Pl.: a= -2
x²-2 ekkor a függvény az y tengelyt a -2 pontban metszi, ez lesz a függvény minimuma.

"B" eset:
Az x-ből kivonunk/hozzáadunk valamennyit majd ennek a különbségnek /összegnek vesszük a négyzetét.
(x-3)²
Itt az előző esethez képest annyi fog változni, hogy most a parabola nem az y tengelyen fog csúszkálni le vagy fel. Itt az x tengelyen fog csúszkálni a zárójelben megadott értéktől pont az ellentétes irányba. Mindig az origóból kezdjük a csúsztatást.
Pl.: (x-3)²
Itt az origóból indulunk és +3 -hoz elcsúsztatjuk a parabolát. Ez azt jelenti, hogy az x tengely +3 pontjánál lesz a függvény minimuma. Innen indul ki a parabola.

(x+3)² esetben pedig az origótól az x tengelyen a -3-hoz csúsztatjuk a parabolát.




Ezután a rövid magyarázat után lássuk a feladatot.
(x-3)²
A függvény minimuma +3, innen indul ki a parabola.
Az y tengelyt a +9 pontban metszi. Mivel ha x=0
(0-3)² = -3² = +9

(x+4)²
A függvény minimuma -4, innen indul ki a parabola.
Az y tengelyt a +16 pontban
Mivel (0+4)² = 4² = 16

x²-5
A minimuma -5, innen indul ki a parabola.
Az y tengelyt a -5 pontban metszi.
Mert: 0²-5 = -5

Szükséges-e, hogy koordináta rendszerben ábrázoljam ezeket a függvényeket?
Módosítva: 5 éve
1