Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon kéne segítség!! Gúla felszín térfogat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
378
Egyszerűen nem tudom hogy kell neki állni. LÉGYSZI sürget az idő. Segítsetek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
a felszíne egyszerű: a*ma/2*n+a*a
n a test felületén megtalálható háromszögek száma
a térfogat: a*a*M/3
0

Az alap átlójának a fele a/(négyzetgyök 2) , ez kell a Pitagorasz-tétel felíráshoz: (a/gyök alatt 2) a négyzeten + 5,9 a négyzeten = 8,6 a négyzeten, s innen ("a" a négyzeten)=78,3 vagyis az alapél (a négyzet oldala) 8,849 cm-nyi lesz.
Az alaplap (négyzetlap) területe "a" a négyzeten, ami 78,3 cm2. Az oldallap magasságát egy másik Pitagorasz-tétellel kapjuk: (0,5×a) a négyzeten+ M a négyzeten = m(a) a négyzeten, ebből m(a) a négyzeten 54,386 , melyből m(a)= 7,375 cm-nyi lesz.
A palást a négy oldallap (négy egyenlő szárú háromszög) területe 4-szer egy oldallap területe: P= 4× T(o)= 4× ((a×m(a)/2)) -vel, vagyis 2×a×m(a) lesz, behelyettesítve az adatokat P=2×8,849×7,375= 130,523 cm2, a felszínhez ehhez még hozzájön az alaplap területe, ami 78,3 cm2, így a kettő összege lesz a felszín : A(gúla)=208,823 cm2. A térfogata egyszerű: V(gúla)= (T(a)×M)/3, vagyis V=(78,3×5,9)/3=154 cm3 lesz! :)

Remélem így már érthető! :)
0