Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek dolgozat, fontos lenne

Főoldal » Középiskola » Matematika
1383
Ha egy derékszögű háromszög egyik befogóját 2 cm-rel, a másikat 5 cm-rel megnöveljük, az így létrejött háromszög területe 51 cm2-rel több lesz, mint az eredeti háromszög területe. Ha viszont mindkét befogót 2 cm-rel csökkentjük, akkor a terület 32 cm2-rel kisebb lesz, mint az eredeti. Mekkorák a befogók?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Eredetileg (a×b)/2 legyen a kiinduló, eredeti háromszög területe (a és b a két befogója!). A megnagyobbított háromszög területe pedig ((a+2)×(b+5))/2, felírható, hogy (a×b)/2 + 51 = ((a+2)×(b+5))/2 -vel innen 2-vel szorozva 102=5a+2b+10, miből 5a+2b=92-vel, ez az egyik egyenletünk. A másik egyenlet pedig a következő lesz: az előző gondolatmenettel ´(a×b)/2 -32 = ((a-2)×(b-2))/2-vel amelyből 2-vel beszorozva kapjuk, hogy -64=-2a-2b+4, s ebből 2a+2b=68, vagyis a+b=34. Tehát ebből a b=(34-a) cm lesz, másik egyenletből a b=(92-5a)/2 cm lesz és ezek egyenlőek. A kettő, b-re felírt kifejezés egyenlőségéből : 2×(34-a)= (92-5a), ebből 3a=24 melyből a=8 cm. A másik eredeti befogó hossza: b=34-a= 34-8=26 cm-nyi volt. Remélem érthető volt a levezetés! :)
0