Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek sos levezetéssel

Főoldal » Középiskola » Matematika
434
a 4. feladatból a c) és d) részek (ne egységnyi sugárral, hanem 5 cm-es sugárral számoljatok!)
az 1. feladatból a c) rész (itt pedig legyen a körlap 10 cm sugarú!).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
n szögű sokszöget háromszögekre oszthatjuk, melynek `gamma` szöge `360/n`

A háromszög területét a:
`a*b*sin gamma*0.5`
képlettel kapjuk meg.
Ezek n-szerese lesz a sokszög területe

a,
`5*5*sin 60°*0.5 = 10.83cm^2`
`T = 6*10.85 = 65cm^2`

b,
`5*5*sin 36°*0.5 = 7.35`
`T = 10*7.35 = 73.5 cm^2`

c,
Hasonló logika alapján
`T = 70.71cm^2`

d,
`T = 59.4cm^2`

2. kép
Előző logika alapján adjuk meg a sokszögek területét:
`T_1 = 10*10*sin 60°*0.5*6 = 259.8 cm^2`

A "hulladék" értékéhez ezt a terület értéket el kell osztanom a kör teljes területével (és 1 ből kivonni), ami:

`r^2*pi = 10^2*3.14 = 314` `cm^2`

Tehát 82,7%-a hasznos, 17,3% hulladék.

b, Hasonló logika alapján
`T_2 = 282.84` `cm^2`

10% hulladék

c,
`T_3 = 293.9` `cm^2`

7,4% hulladék

d,
`T_4 = 300` `cm^2`
4,46% hulladék
Módosítva: 5 éve
0