Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúlyos feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
570
9. Egy tartályba 2,00 mol metánt és 2,00 mol vizet vezetünk. 800°C-ra melegítve a rendszert a metán 50,0%-a alakult át. Az egyensúly hőmérsékletén az egyensúlyi állandó értéke 0,270 (mol/dm3)2
Mekkora az edény térfogata?
Mekkora az egyensúlyi elegy átlagos moláris tömege?
Mekkora az egyensúlyi össznyomás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
9. feladat megoldása : Legyen V az edény térfogata, az egyenlet : CH4 + H2O = CO + 3 H2, mindegyik gáz. Kiinduláskor 2,00/V mol/dm3 a metán és a vízgőz konc.-ja is, átalakult (1,00/V) mol/dm3, így maradt (1,00/V) és (1,00/V) mol/dm3 a metánból és vízből. Képződött (1,00/V) és (3,00/V) mol/dm3 koncentráció a szén-monoxidból és a hidrogénből. (27/V a köbön)/(1/V)= K= 0,27, melyből (V a négyzet)=100, s ebből a V= 10 dm3. :)
Így az összkoncentráció egyensúlyban c(ö)= 6,00/V=0,6 mol/dm3, vagyis 600 mol/m3, ezért az össznyomás az egyensúlyban számolható: p(összes)=c(ö)×R×T, ahol R értéke 8,314, a hőfok Kelvinben pedig 1073,15 K, ezért p(összes)=5,353 MPa (megaPascal lesz, ez 10 a hatodikon Pascal)! :)
1 dm3-ben van 0,6 mol gázelegy, ebben rendre 0,1 mol metán vízgőz és szén-monoxid lesz, ill. 0,3 mol hidrogén. A tömegek kiszámolhatók a moláris tömegek ismeretében, ezért az össztömeg lesz: m(ö)=(1,6042+1,8016+2,801+0,6048) gramm= 6,8116 g. Az átlagos móltömeg most már kiszámolható: M(átl.)= m(összes)/n(összes)=6,8116/0,6=11,353 g/mol! Ennyi lesz a gázelegy átlagos móltömege a reakció után! :)
1