Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Történelem személyek

456
Kik voltak ezek a személyek a történelemben?

Alba herceg:
Aragóniai Ferdinánd:
Bölcs Frigyes:
Colbert:
Cortez:
Diaz:
Drake:
Gusztáv Adolf:
I. Károly:
II. Fülöp:
IV. Keresztély:
IV: Henrik:
Kálvin: francia, Genf prédikátora. A református vallás atyja, Lutherhez hasonló elveket vall.
Kasztíliai Izabella:
Loyolai Ignác:
Orániai Vilmos:
Pármai Margit:
Pizarro:
Stuart Mária:
Tilly:
Toscanelli:
VIII. Henrik:
Wallenstein:
XIV. Lajos:
Zwingli:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

5
Wikipédiára írd be, mindent megtalálsz róla.
Google: Alba herceg wikipédia
-2

Aragóniai Ferdinánd - Kasztíliai Izabella férje, ők ketten voltak a "Katolikus királyok", Ferdinándot katolikus királynak, Izabellát pedig katolikus királynőnek (vigyázat! NEM királyné hanem királynő!) szokták nevezni. Nevükhöz fűződik a "reconquista" vagyis az Ibériai-félsziget mór területeinek visszafoglalása a keresztények által. 1492-ben a katolikus királyok Granadát is visszafoglalták ( az addigi uralkodó, Boabdil, átadta Izabellának a város kulcsát. A legenda szerint Granadát elhagyva könnyes szemekkel visszanézett a gyönyörű város sziluettjeire). Ferdinánd, 1452-ben született, 1516-ban halt meg; uralkodása alatt fedezte fel az Izabella királynő átal is támogatott Kolumbusz Amerikát. Izabella 1504-ben meghalt, Ferdinánd pedig tovább uralkodott, s mivel nem volt fiúörököse (ill. az egyetlen fiúgyermeke a születés után csak pár órát élt), legidősebb , a későbbiekben "Őrült" Johannának nevezett lányát nevezte meg örökösének. Johanna I. Habsburg (Szép) Fülöphöz ment feleségül, így került Spanyolország a Habsburgok kezére (Johanna és Fülöp fia volt V. Károly német-római császár).
1

Cortez - Hernando Cortez, spanyol konkvisztádor (conquistador), aki megdöntötte az Aztékok birodalmát (és az aztékok kultúráját mintegy "lefejezte"). 1485-ben született, anyja révén rokona volt annak a Francisco Pizzaronak, aki meghódította az inka birodalmat és ugyancsak elpusztította az inka kultúra színe - javát. Cortéz Tenochtitlánban, az azték fővárosban foglyul ejtette az azték uralkodót, Montezumát, aki nem sokkal ezután meghalt, s utána az azték birodalom sem létezhetett már sokáig. A kialakult csetepatékban és harcokban az aztékok alulmaradtak. Tenochtitlán-t Cortéz Ciudad de México-nak nevezte el - ez lett Mexikóváros.
1

Loyolai Ignác - a jezsuita rend megalapítója, 1622-ben szentté avatták.
1

Wallenstein - cseh származású hadvezér, a harmincéves háború egyik kiemelkedő és érdekes alakja. Gusztáv Adolf svéd királlyal kötött szövetséget és ezzel tulajdonképpen elárulta az uralkodó Habsburgokat. 1634-ben gyilkosság áldozataként halt meg.
1