Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek!! Fizika.

Főoldal » Általános iskola » Fizika
688
A váltóáramról kellenének nekem ezek :
1,indukció és szerepe a váltófeszültség (és áram) létrehozásában
2,a létrehozás eljárása, technikája
3,mi a váltóáram?
4,milyen hatásai vannak? (összehasonlítás az egyenáramú áramkörrel)
5,mik az effektív értékek,és mi a szerepük?
6,a háztartás hálózatának jellemző adatai

Ezt adta fel a tanár és semmit nem tudok róla, a tanár is csak fel adta és nem is csatolt hozzá semmit ami segíthetne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1. Az elektromágneses indukció akkor keletkezik, ha a vezető metszi az indukciós vonalakat.
Ha nincs erővonal metszés, nincs feszültség.

2. Váltakozó áramot úgy lehet kísérletileg előállítani, hogy homogén mágneses
mezőbe helyezünk egy olyan vezetőkeretet, amelynek tengelye merőleges az indukció
vonalakra.Ha ezt a vezetőkeretet állandó szögsebességgel forgatjuk a mágneses mezőben, akkor a
tengellyel párhuzamos két l’ hosszúságú szárában feszültség indukálódik (pl generátorok)

3. Olyan elektromos áram, amelynek iránya és intenzitása periodikusan változik.

4.Hőhatás: Mindegy, hogy az elektromos tulajdonságú részecskék milyen irányban mozogva „lökdösik” a vezető többi részecskéit, ez a mozgás mindig felmelegedést okoz. A hálózatra kapcsolt elektromos fűtőberendezések és az izzólámpák működése is a váltakozó áram hőhatásán alapszik.

Kémiai hatás: Ez azonban az áramirány váltakozása miatt eltér az egyenáram kémiai hatásától.

Élettani hatás: Hasonló, mint az egyenáramé. Ez a hatás a 42 voltnál nagyobb feszültségű áramforrás esetében életveszélyes is lehet (égés, szív- és idegközpont-bénulás, légzési zavarok stb.).

Mágneses hatás: A váltakozó árammal átjárt tekercs elé helyezett iránytű hegye a tekercs előtt rezeg. Ennek az az oka, hogy a tekercs mágneses mezője a mágnestűt hol vonzza, hol taszítja.

Az AC és DC feszültség közötti különbségek:
A váltakozó áramot okozó feszültség váltakozó feszültségként ismert. Az egyenáramú feszültség az egyenáramot eredményezi.
A hálózati feszültség frekvenciája az országtól függ (többnyire 50 és 60 Hz). Míg az egyenfeszültség frekvenciája nulla lesz.
A hálózati feszültség tényezője 0 és 1 között van. A DC feszültség tényezője mindig 1 marad.
Az AC feszültség polaritása mindig változik az idő függvényében, és az egyenfeszültség polaritása mindig állandó marad.
Az AC feszültség egyirányú, és az egyenáramú feszültség kétirányú.
A generátor generálja az AC feszültséget, és az egyenáramú feszültséget a cellából vagy az akkumulátorból kapjuk.
A váltakozó áramú feszültség magas a DC feszültséghez képest.

5. Az effektív érték matematikai definíciója az áram- vagy feszültségjel négyzetes középértéke,
az áram hőhatására ad útmutatást.

6.
U=230V
Ueff=325,2V
f=50Hz
T=20ms


0