Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok tudnátok segiteni a matek tz-ben sűrgős 11ig le kell addno.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
447
Sos lenne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. A kocka lapjai négyzet alakúak. A négyzet területének képlete: t=a2, tehát: a2=196cm2
A kocka felszínének képlete: A=6a2=6*196=1176cm2
A kocka térfogatának képlete: V=a3=( 196 )3=143=2744cm3

2. r=a=15cm A henger felszínének képlete: A=2rπ*(r+a)=2*15*π*(15+15)=900π=2826cm2
A henger térfogatának képlete: V=r2π*a=153π=10597,5cm3

3. A trapéz két alapja 9 és 5cm hosszú, magassága 4cm. Mivel a trapéz szimmetrikus, ezért a hosszabbik alap annyival hosszabb a rövidebbnél amennyi a szárak alatti vízszintes rész. (jelöljük x-szel)
x=(9-5)/2=2
A szárak pitagorasz tétellel: x2+m2=b2 /behelyettesítve az adatokat
22+42=b2
4+16=b2
20=b2 /  
4,472=b, de mivel egy tizedesre kell kereskíteni b=4,5cm
A trapéz alapú hasáb felszínének képlete: A=2Ta+Tp (Ta a trapéz területe, Tp a palásté, ami tulajdonképpen egy téglalap)
Ta=(a+c)*m/2=(9+5)*4/2=28cm2
Tp=K*M=(9+4,5+5+4,5)*10=230cm2
A=28+28+230=286cm2
A trapéz alapú hasáb térfogatának képlete: V=Ta*M=28*10=280cm3

4. Egy gömb felszínének képlete: A=4r2π=4*122*3,14=1808,64cm2
Egy gömb térfogatának a képlete: V=4r3π/3=4*123*3,14/3=7234,56cm3

5. r=6cm, m=8cm. A kúp felszínének képlete: A=rπ*(r+a), azonban még nincs meg az a. Ezért pitagoras-tétellel kiszámítjuk:
r2+m2=a2 /behelyettesítve
62+82=a2
36+64=a2
100=a2 /  
10cm=a
Most már befejezhetjük a felszín kiszámítását: A=rπ*(r+a)=6π*(6+10)=96π=301,44cm2
A kúp térfogatának képlete: V=r2π*m/3=36*π*8/3=96π=301,44cm3

0