Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1581
Mekkora a 10 cm sugarú körbe írt szabályos tizenháromszög kerülete és területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A tízszög felosztható 10 db egyenlőszárú háromszögre, ahol a szárak hossza egyenlő a kör sugarának hosszával. A szárak által bezárt szög pedig 360fok/10=36 fok. A tízszög területét megkapod, ha kiszámolod egy ilyen háromszög területét és azt veszed tízszer. Mit is tudsz egy ilyen háromszöghöz: két szára: 10-10 cm (mivel pont a kör sugara), az általuk bezárt szög pedig 360fok/10=36 fok. Tehát egy ilyen háromszög területe, a területképlet alapján: (10*10*sin(36fok))/2=29,389. És mivel a tízszög 10 ilyen háromszögből áll, ezért területe T=10*29,389=293,89 cm^2

Sajnos a kerületét nem tudom, csak a területét. Ne haragudj!
0