Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni matekból ma kell leadnom?

Főoldal » Középiskola » Matematika
407
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
⁰Szia!

3. feladat: Egy körív hosszát a következő képlettel számítjuk: i=r*π*α/180⁰, bwehelyettesítve a megadott adatokat: i=12*π*120⁰/180⁰=8π=8*3,14=25,12cm

4. feladat: A(5;7) és B(9;3). Az egyenes irányvektora: v(9-5;3-7)=v(4;-4), az irányvektoros egyenlet szerint:
v2x-v1y=v2x0-v1y0
v1 és v2 az irányvektor koordinátái, x0 és y0 egy fix pont az egyenesen, legyen mondjuk az A pont (5;7). Akkor:
-4x-4y=-4*5-4*7
-4x-4y=-20-28
-4x-4y=-48 /:(-4)
x+y=12. Ez az egyenes egyenlete

5. Egy tört értéke két esetben pozitív vagy nulla:
I. eset: a számláló legalább nulla és a nevező pozitív, vagyis:
x-5≥0 és x-3>0
x≥5 és x>3, ami akkor igaz ha x≥5

II. eset: a számláló lefeljebb nulla és a nevező negatív, vagyis:
x-5≤0 és x-3<0
x≤5 és x<3, ami akkor igaz ha x<3

A két eset közös megoldása: x∈]-∞;3[∪[5;∞[

6. 2IxI=64, 64 2-nek a 6-dik hatványa,tehát:
IxI=6, amiből x=-6, vagy x=6

7.sinx=0,4, ha 720⁰<x<1000⁰
sinx=0,4, számológéppel visszakeresve x=23,58⁰, azonban a sinusos egyenleteknek alapesetben mindig két megoldása van:
x=23,58⁰+k*360⁰ és x=(180⁰-23,58⁰)+k*360⁰. Beillesztve a két eredményt a feltételek közé:
Ha x=23,58⁰+k*360⁰:
720⁰<23,58⁰+k*360⁰<1000⁰ /-23,58⁰
696,42⁰<k*360⁰<976,42⁰ /:360⁰
1,9345<k<2,7123, mivel k egész szám ezért az egyik megfelelő fok: 23,58⁰+2*360⁰=743,58⁰
Ha x=(180⁰-23,58⁰)+k*360⁰:
720⁰<(180⁰-23,58⁰)+k*360⁰<1000⁰
720⁰<156,42⁰+k*360⁰<1000⁰ /-156,42⁰
563,58⁰<k*360⁰<843,58⁰ /:360
1,5655<k<2,3433, mivel k egész szám ezért a másik megfelelő fok: 156,42⁰+2*360⁰=876,42⁰
Tehát a válasz 2 megoldása van az egyenletnek.

8. Ha egy gráf fokszámai: 1,2,2,3,3,5. Akkor az élek száma: (1+2+2+3+3+5)/2=8. (egy él mindig két csúcsot köt össze)

9. f(x)=3x-1 és g(x)=-x+2 függvények esetén
a, f(2)=3*2-1=5 és g(2)=-2+2=0, tehát f(2) * g(2) =0
b, f-1(x) függvény az eredeti függvény inverze, azaz f-1(x)=1/3*(x+1)
f-1(5)=1/3*(5+1)=2
0