Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Hitler köztársasági elnök?

424
Egy érettségi feladat kérdése:

Igaz-e, hogy a berlini olimpia (1936) idején Hitler volt Németország köztársasági elnöke?

A megoldókulcs szerint hamis. A tankönyvben pedig az van, hogy 1934-ben Hindenburg köztársasági elnök halála után Hitler egyesítette az elnöki és kancellári hatalmat.

Tehát hibás a megoldókulcs, vagy egy beugratós kérdés akart lenni, mert nem is volt köztársasági elnöke Németországnak 1936-ban?
(Nem ez lenne az első hiba ebben a megoldókulcsban)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Hitler, érettségi
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

2
1949-ben lett köztársaság Németország
1

Hindenburg idején alkotmányosan köztársaság volt, de a nevében nem volt benne a köztársaság szó: Német Birodalom volt a neve. Hindenburg címe se köztársasági elnök volt, hanem birodalmi elnök. Azért, hogy egyértelműen lehessen tudni, milyen államformáról van szó, a történészek nevezték el weimari köztársaságnak.

Viszont Hitler hatalomra jutásával nem szűnt meg az államformája, szóval formálisan köztársaság volt 45-ig is, mert az alkotmányt nem vonták vissza. Csak épp teljesen formálissá és kiüresedetté tették.

34-ben nem az elnöki és kancellári címet egyesítette Hitler, hanem a jogköröket, és elnevezte magát "vezér és nemzeti kancellár"-nak. Tehát nem elnöknek.

Szóval jó a megoldókulcs.
1