Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
457
Egy gázpalack 0,25MPa nyomású,27 Celsius fokon 2m3 gázt tartalmaz.Hány dm3-t engedtek ki belőle, ha a nyomás a palackban 37 Celsius-on is 0,25 MPa?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Kiengedés előtt az anyagmennyiség:

`pV = nRT`

`n = (pV)/(RT)`

`n = (250kPa*2000)/(8.314*300K) = 200.5` `mol`

Kiengedés után:

`n = (250kPa*2000)/(310*8.314) = 194.0` `mol`

Tehát összesen
`6.5` `mol`
Gázt engedtem ki

Mivel

`V_m = (RT)/p`

Ezért

`V_m = (8.314*300)/250 = 9.98` `(dm^3)/(mol)`

Tehát kiengedés előtt 1 mol gáz térfogata `9.98 dm^3` -nek felel meg

`6.5*9.98 = 64.9` `dm^3`

Ennyit engedtem ki belőle
0