Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani,Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1474
1.,Egy számtani sorozat hatodik tagja 17,második tagja 5.Mekkora at első 150 tag összege?
2.,Egy mértani sorozat első tagja -5,hányadosa -2.Számítsa ki a sorozat tizenegyedik tagját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
a₆ = 17
a₂ = 5
S₁₅₀ = ? vagyis n = 150

Mivel a₆ = a₂ + 4·d, ezért d = 3
a₁ =- a₂ - d, ezért a₁ = 2

Most már csak a képletbe kell behelyettesíteni:
S = (2a₁ + (n-1)·d) · n/2
S₁₅₀ = (2·2 + 149·3) · 150 / 2 = ...

2)
a₁ = -5
q = -2
a₁₁ = a₁·q¹⁰ = -5 · (-2)¹⁰ = -5 · (+1024) = -5120
Azért lett pozitív a (-2)¹⁰ hatvány, mert a kitevő páros. A végeredmény viszont negatív, mert -5-tel van szorozva.
0