Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
2432
S.O.S.
1. Adja meg annak az egyenesnek az egyenletét, amely párhuzamosan a 2x-5y=10 egyenletű egyenessel, és átmegy a P(4; 1) ponton!
2. Egy számtani sorozat negyedik tagja 72, hatodik tagja 64. Határozza meg a sorozat első tagját! Válaszát indokolja!
3. Oldja meg az alábbi egyenletet a [ 0; π] intervallumon!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
1. feladat: Az m (iránytangens) kell nekünk, ami átrendezve az egyenes egyenletét -5y=10-2x, vagy 5y=2x-10, tehát y=2/5×x+2, a párhuzamos egyenesnél is ugyanennyi lesz a meredekség, vagyis 2/5, de y=2/5×x + b lesz az általános egyenlet ahol b a tengelymetszet, a pont koordinátáit kell beírni x és y helyére, így 1=2/5×4+ b -ből b=-3/5 -öt fogjuk megkapni. Tehát a keresett párhuzamos egyenes egyenlete: y=2/5×x -3/5 vagy másképp y=(2x-3)/5 lesz. :)

2. feladat: Első tag a1, negyedik tag (a1+3d) és hatodik tag (a1+5d), de ezek meg voltak számmal adva, tehát 72=a1+3d és 64=a1+5d mindkettőből kifejezzük a1-et : (72-3d)=(64-5d), miből a differenciára (d-re) -4 adódik, innen már számolható az első tag, ami : a1=72-3×(-4)=72+12=84 lesz! :)

A 3. feladatot nem találtam a leírásnál!

Érthető így már ugye a levezetésem? :)
0