Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítási feladat kémia 11-12 (nátrium-karbonát) SÜRGŐS!!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
528
A feladatot csatoltam!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, számítás, nátrium, karbonát
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2. feladat: a; pontja: 400 g oldatban 60 gramm Na2CO3 lesz. Hozzáadunk x gramm sót ahhoz, hogy telített oldatot kapjunk (de ezt az x-et hozzá kell adni az oldat tömegéhez és a só tömegéhez is!), így (400+x) g oldatban (60+x) g Na2CO3 lesz. De nekünk 20 fokon 121,5 gramm oldat fog 21,5 gramm Na2CO3-ot tartalmazni így az egyenlet (400+x)/121,5=(60+x)/21,5 s innen az x-re 13,1 gramm Na2CO3 jön ki, ennyi oldható még fel tehát az eredeti oldatban!
b; pontja: x gramm vizet párologtatunk el, akkor (400-x) g lesz az oldat de ebben ugyanannyi só lesz, vagyis 60 gramm. Ugyanaz az aránypár mint az előbb: (400-x)/121,5=60/21,5, amelyből x-re 60,93 g víz adódik! :)
c; pontja: A kristályos Na2CO3 × 10 H2O olyan oldat aminek 286 grammja 106 gramm kr. víz mentes sót tartalmaz. Ezért megint fel tudjuk írni az egyenletet: megint vegyünk x gramm elpárolgott vizet, így (400-x)/286=60/106, amelyből x-re 238,11 g víz jön ki, tehát ennyit kell elpárologtatni hogy az egész kristályvizes sóvá dermedjen! :)
d; pontja pedig: Az oldat térfogata V=m/sűrűség(ró) innen a térfogat 121,5 g/1,18 g/cm3 azaz 102,97 cm3, a 21,5 gramm NaCO3 pedig 21,5 g/106 g/mol lesz, azaz 0,2028 mol. Tehát 102,97 cm3 oldatban 0,2028 mol NaCO3 van, nekünk az kell, hogy 1 dm3-ben mennyi van (1000 cm3-ben), ez pedig aránypárral kiszámolható: (1000/102,97)×0,2028 mol, ami körülbelül 1,969 mol, tehát 1,969 mol/dm3 koncentrációjú lesz a telített, 20 fokos Na2CO3-oldat! :)

Remélem érthetően le tudtam írni mindent! :)
0