Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
362
1)
Egy háromszög két szöge 52°és 80°. Mekkora a háromszög területe, ha a 80°-os szöggel szemben lévő oldal hossza 10 cm?
2)
Egy trapéz párhuzamos oldalai 30 cm és 12 cm hosszúságúak. A hosszabb oldalon levő szögei 45° és 50°. Mekkorák a trapéz szárai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. feladat megoldása: A háromszög harmadik szöge 48 fok, mert 180-(80+52) ennyivel egyenlő. Sinustétellel: sin80 fok/sin48 fok= 10/x, melyből 1,3252=10/x, s innen x=7,546 cm. A háromszög területe most már számolható: T(háromszög)=(10×x×sin52 fok)/2 cm2, azaz 29,732 cm2 adódik megoldásra a területnek. :)
2. feladat megoldása: x+y+12=30-ból x+y=18, de tudjuk, hogy a trapéz magassága egyenlő y-nal (a 45 fokos szögek miatt), ezért a másik háromszögbe felírható a szögfüggvény , hogy tg50 fok = m/x, (vagy y/x is lehet!), innen 1,1918=y/x miatt az y=1,1918×x lesz, és (x+1,1918x)=18 -cal egyenlő, innen az x-re 8,213 cm, y-ra (1,1918x) 9,787 cm fog kijönni. A trapéz területe emiatt: T(trapéz)= (a+c)×m/2 képletbe helyettesítve T=(30+12)×9,787/2, amelyből T-re 205,53 cm2 fog adódni. :)
0

Csatoltam képet.
0