Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kérnék egy kis segítséget. 18.00-ig

Főoldal » Középiskola » Matematika
551
1. Határozd meg a derékszögű háromszög területét és beírt körének sugarát, ha
a) a=12 mm és b= 5 mm.
b) c= 12 m és a c-hez tartozó magassága 5,4 m.
2. Határozd meg a szabályos háromszög területét és kerületét, beírt körének sugarát, ha oldala 18 cm!
3. Határozd meg a rombusz területét és kerületét, ha adott
a) átlói 32 cm és 60 cm;
b) oldala 27 mm és magassága 0,15 dm.
4. Határozd meg a szimmetrikus trapéz területét és kerületét, ha
a) alapjai 36 cm és 20 cm, magassága 6 cm;
b) rövidebbik alapja 52 mm, szára 100 mm, magassága 25 mm!
Előre is köszönöm a válaszokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.a)
a = 12, b = 5, melyből
a terület a két befogó szorzatának a fele: T = a*b / 2 = 30 mm2
Pitagorasz tétel alapján c= a2 + b2  = 13.
A beírható kör sugara a képlet alapján: r = (2*T) : (a + b + c) = 60 : 30 = 2 mm
Ha lehetne ide ábrát feltölteni, akkor egy másik egyszerű módszert is mutatnék, amely egy külső pontból húzott érintőszakaszok a beírt körhöz egyenlőek, és ezen alapulna.

2.b)
c = 12 m, mc = 5,4 m, melyből
a terület az oldal és az oldalhoz tartozó magasság szorzatának a fele: T = (c * mc) : 2 = 32,4 m2
Ki kell számítani a másik két oldalt is úgy, hogy:
- a területből a*b = 2*T = 64,8
- Pitagorasz tételből: a2 + b2 = c2 = 122 = 144
Ebből (a + b)2 = a2 + 2*a*b + b2 =144 + 2*64,8 = 273,6, melyből
(a + b) =  273,6  = 16,54, amiből a háromszög a + b + c = 28,54
Tehát a beírható kör sugara a képlet alapján: r = (2*T) : (a + b + c) = 64,8 : 28,54 = 2,27 m
Nem tudom, hogy az adatok biztosan jók voltak (?)

2. Szabályos hsz oldala: a = 18 cm, akkor
- a területe: T = ( 3 /2) * a2 = 280,6
- a kerülete: K = 3*18 = 54 cm
- beírt kör sugara a magasság egyharmada. A magasság: m = ( 3 /2)*a, azaz r = ( 3 /6)*a = 3* 3  = 5,2 cm


Módosítva: 5 éve
1