Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

átváltás

Főoldal » Középiskola » Matematika
768
fizikában a hossz azaz landát szeretném átváltani pl589nm = hány m?
és f=870KHz az hány Hz? hogyan kell átváltani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1 nanométer=0,000000001 méter

1 KHz=1000 Hz
870 KHz = 870.000 Hz

0

Csak a rend kedvéért: Nem landa, hanem lambda.

A hullámhosszat szokták λ-val (lambda) jelölni. 589 nm (nanométer) a zöldessárga színű fény hullámhossza.

Ezresével szokták felfelé is és lefelé is a nagyobb illetve kisebb egységeket elnevezni:
Felfelé:
kilo: 10³ = 1000, pl. 1 kg = 1000 gramm, 1 kHz = 1000 Hz
mega: 10⁶ = 1 000 000 (egymillió). pl 1 MHz = 10⁶ Hz
giga: 10⁹ ki se írom, 9 nulla az 1 után, egymilliárd. Pl. 1 GHz = 10⁹ herz
tera: 10¹². pl. 1 THz = 10¹² Hz

(A gigabyte és terabyte is ilyesmi, bár az néha csak kb. 10⁹ illetve 10¹² byte)

Lefelé:
milli: 10⁻³. pl. 1 mm = 10⁻³ méter. 1 mg = 10⁻³ gramm
mikro: 10⁻⁶. pl. 1 µm = 10⁻⁶ méter. 1 µg = 10⁻⁶ gramm
nano: 10⁻⁹. pl. 1 nF (nanofarad) = 10⁻⁹ F (farad), 1 nm = 10⁻⁹ m
piko: 10⁻¹². pl. 1 pF (pikofarad) = 10⁻¹² F

589 nm = 589·10⁻⁹ m = 5,89·10⁻⁷ m
Módosítva: 9 éve
0