Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A gúla térfogata.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
553
Egy 10cm.élű kocka minden lapjára kifelé olyan egyenlő oldalélű gúlákat illesztünk,amelynek magassága a kocka élének fele.Mekkora lesz ennek az összetett testnek a térfogata?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A kocka térfogata 10 a köbön cm3, azaz 1000 cm3. A gúláknál a gúlák magassága 5 cm lesz, az alapterületük mind négyzet lesz. Ezért T(alap)=100 cm2 s innen 1 gúla térfogata lesz V(gúla) =(T(a)×m)/3, ami (100×5)/3 azaz 166,67 cm3, de ebből 6 darab van mert a kockának 6 oldala lesz, így P=6×166,67 cm3, ami (az összes gúla térfogata együtt) s ez 1000 cm3, tehát a felszín pontosan 2000 cm3 lesz, vagy másképp 2 dm3 (köbdeciméter)! :)
0