Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
2039
Sziasztok! Valaki segítene nekem ebben a feladatban?
Ugyanakkora 2m/s kezdősebességgel vízszintesen elindítunk egy 0,5 kg és egy 2kg tömegű fahasábot. Mekkora úton állnak meg a testek, ha a súrlódási együttható 0,2? Függ-e az út a test tömegétől?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, sebesség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
v = 2 m/s
m₁ = 0,5 kg
m₂ = 2 kg
µ = 0,2

Az egyes testeknél:
A súrlódási erő: Fs = µ·m·g
A súrlódási erő munkája: W = Fs·s
Ez a munka megegyezik a kezdeti mozgási energiával: 1/2·m·v²

µ·m·g·s = 1/2·m·v²
µ·g·s = v²/2
s = v² / (2µg)

Kiesett a tömeg! Vagyis nem függ az út a tömegtől!

s = 2² / (2·0,2·10) = 1 m
0