Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
476
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a,
9^x-2*3^x-3=0
(3^2)^x-2*3^x-3=0
3^2x-2*3^x-3=0 /írjuk át a 3x-et u-ra
(u)^2-2u-3=0
másodfokú egyenlet képlettel megoldjuk:
u1=3
u2=-1

b,
sin^2x=2sin(x)+3 /sin(x)=u
u^2=2u+3
másodfokú egyenlet képlettel megoldjuk:
u=3 u=-1
-1

Egyik sincs befejezve...

a)
u₁ = 3 → 3x = 3, vagysi x = 1
u₂ = -1 → 3x = -1, ennek nincs megoldása

Tehát csak x=1 a megoldás.

b)
u₁ = 3 → sin x = 3, ennek nincs megoldása.
u₂ = -1 → sin x = -1, vagyis x = -π/2 + k·π ahol k ∈ ℤ
1