Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika dolgozat! SOS

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1387
A fény tulajdonságai:
1. Hogyan ellenőrizhetjük, hogy a vonalzónk
egyenes-e?
2. A napból kiinduló fénysugarak 8 perc alatt jutnak a földre. Milyen távol van a Föld a Naptól?
3. Nappal a szobában akkor is világos van ,ha nem világít a lámpa és nem süt be a nap. Miért?
4. Az ábra alapján magyarázd el, hogy mi az oka a napfogyatkozásnak!
5. Az ábra alapján magyarázd el, hogy mi az oka a holdfogyatkozásnak!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

1. Mondjuk 16x3cm a vonalzód és 3mm vastag és úgy tartod, hogy egy 3mmX3cm-es "téglalapot" láss amgad előtt. Ha ez a téglalap eltakarja a vonalzó többi részét, akkor egyenes. ez a fényterjedés egyenes irányán alapul.

2. Ha 8 perc alatt érnek ide a fénysugarak, akkor
t=8min=8*60s= 480S
v= 227 000 km/s
akkor s=v*t = 108 960 000 km

3. Ha a Nap fénye nem is süt be az ablakon, a környezetre fénysugarak érkeznek és azok mindig valamennyire visszaverik a fényt.

4. A napfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold a megfigyelő számára részben vagy egészen eltakarja a Napot.

5. A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik.

Remélem tudtam segíteni
Módosítva: 5 éve
0