Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!!! Matek érettségi feladat!

Főoldal » Középiskola » Matematika
382
Döntse el a következő állitásokról, hogy igaz vagy hamis! Válaszodat részletes számolással igazold!
Az x+y-10x +8y-8=0 kör középpontja K (-5; 4) koordinátájú pont és sugara 7 egység.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, sos, help
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felteszem az elején az x^2+y^2 akar lenni, anélkül nehezen lesz kör.

A bal oldalt át lehet írni x^2-10x+25-25+y^2+8y+16-16-8=0-ra. Ez két nevezetes azonosság.
Alapvetően azt csináltam itt, hogy az x^2-10x-et, valamint az y^2+8y-t kiegészítettem egy nevezetes azonosságra, csak leírtam, hogy tisztán látszódjon.

Ebből lesz (x-5)^2+(y+4)^2-49=0
Hogy ebből egy köregyenlet legyen, a 49-et átvisszük.

(x-5)^2+(y+4)^2=49
A kör középpontja (5;-4), a sugara pedig valóban 7.
Mivel a kör középpontja nem (-5;4), ezért az állítás hamis

Amennyiben nem tisztán érthető, leírhatom papírra.
Módosítva: 5 éve
0