Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1114
Egy 6cm sugarú,gömb alakú lombikból áttöltik a vizet egy 6cm sugarú,12cm magas üveghengerbe. Milyen magasan áll a víz a hengerben,ha a lombik tele volt?
------------------------------------------------------------------------------------------------
Egy 12cm magas,12cm átmérőjű kúp alakú (csappal elzárható) tölcsért teleengednek vízzel,majd a vizet egy 6cm sugarú, gömb alakú lombikba engedik. Mennyire tölti meg a víz a lombikot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
6 cm -> 0,6 dm
(4*r^3*pí)/3
(4*0,6^3*3,14)/3=0,9
0,9 dm^3=0,9 liter van a gömbben

Üveghengerben:
r^2*pí*m=0,6^2*3,14*1,2=1,35 dm^3=1,35 liter

0,9/1,35=2/3

2/3 részéig van a hengerben a víz

2.
d=átmérő=12 cm = 1,2 dm
r=átmérő/2=1,2/2=0,6 dm
(r^2*pí*m)/3
(0,6^2*3,14*1,2)/3=0,45 dm^3 = 0,45 liter

6 cm -> 0,6 dm
(4*r^3*pí)/3
(4*0,6^3*3,14)/3=0,9
0,9 dm^3=0,9 liter van a gömbben

0,9/0,45
A gömböt félig tölti meg

1