Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon fontos lenne.

Főoldal » Középiskola » Matematika
372
csatoltam a kepet :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Logaritmus definíciója:

pl.
`2^x = 0.5` => `log_2 0.5 = x`

Tehát azt a kitevőt, melyet kettőre kell emelnünk, hogy 0.5-et kapjunk, az a 0.5 kettes alapú logaritmusa.

Nézzük meg az a, példán!

`log_4 16`

Tehát azt a kitevőt keresem, melyet négyre kell emelni, hogy 16-ot kapjunk

`4^x = 16`

Akkor, és csak akkor, ha
`x = 2`

Ilyen egyszerű eseteknél fejből is tudjuk a megoldás de bonyolultabb esetekben érdemes számológépet használni

A tudományos számológépek tudnak n-alapú logaritmussal számolni, de "log" gomb biztosan van rajtuk, az alábbi kifejezéssel átválthatunk a megfelelő alapú logaritmusra

`log_y x = (log_z y)/(log_z x)`

Ahol z egy tetszőleges alapú logaritmus (általában 10-es)

De mivel a feladat a logaritmikus, illetve az exponenciális egyenletek hasonlóságaira akar rávezetni, így ez alapján oldom meg őket

b,
`log_5 125`

`5^x = 125`

`x = 3`

Mivel
`5^3 = 125`

e,
`log_(7) (1/49)` = `log_7 7^(-2)`

`7^x = 7^(-2)`

Azonos alapú exponenciális egyenleteknél elhagyhatjuk az alapot

`x = -2`

f,
`log_8 128`

`8^x = 128`

`(2^3)^x = 2^7`

`2^(3x) = 2^7`

`3x = 7`

`x = 7/3`
0