Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasábok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
538
Egyenlőszárúháromszög szárai 17 cm, Ma(magassága): 15 cm.Mekkora a T(területe) K(kerülete) Ta(apalja) Tp(palástja)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha nézed az alapjanak a felét, akkor az, a magasság és az egyik szár egy derékszögű háromszög. Erre fel lehet írni a Pitagoraszt:

(a/2)² + 15² = 17²
a/2 = √(17² - 15²) = √64 = 8

Vagyis a = 16

Innen már könnyű:
T = a · Ma = 16·15 = ... cm²
K = a + 2 · 17 = ... cm

Nem értem, mi az a Ta és Tp? Háromszögnek nincs palástja....
Módosítva: 9 éve
1