Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria Házifeladat. Segítség!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
650
Egy derékszögű trapéz hegyesszöge 45°. Rövidebb alapja és magassága egyaránt 9 cm. Mekkora a trapéz kerülete és területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Mathematike
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A trapéz egy négyzetből és egy mindkét szögében 45 fokos derékszögű háromszögből fog állni. A derékszögű háromszög két befogója is egyenlő lesz, mégpedig 9-9 cm lesz, a négyzet oldalai is mind 9 cm-esek lesznek, ezért a hosszabbik alap (9+9) cm lesz, vagyis 18 cm-es. A derékszögű háromszög átfogója a kérdés még a kerület kiszámolásához, ami egyszerűen 9 a négyzeten + 9 a négyzeten = b a négyzeten-ből b=12,728 cm-nyi lesz (ez a trapéz oldalszára, ami nem merőleges az alapra). K(trapéz)= 18+9+9+12,728=48,728 cm lesz a kerület. A terület pedig egyszerűen: T(trapéz)=((a+c)×m)/2 képletből (27×9)/2 lesz, azaz 243/2 , vagyis 121,5 cm2-nyi. :)

Remélem érthetően leírtam a megoldást, próbáltam elmagyarázni! :)
0