Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Folyadékok áramlása

Főoldal » Középiskola » Fizika
1391
Egy csőben a víz 2m/s sebességgel áramlik, a cső átmérője 1,2cm. Mennyi víz folyik ki a
csőből 2 perc alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
27,143 dm3 fog kifolyni a csőből 2 perc alatt. :)
0

A cső keresztmetszete (d négyzet×pi/4), ahol a d a cső átmérője méterben, innen a keresztmetszet: A=1,131×10 a mínusz 4-ediken m2. A víz áramlási sebessége ennek az A-nak a szorzata a sebességgel, ebből V=2,26195×10 a mínusz negyediken m3/s (köbméter/secundum). 1 sec alatt tehát ez a térfogat: 226,195 cm3, 120 sec alatt (2 perc): 27,143,4 cm3. Ami visszaszámolva literbe vagy másképp dm3-be: 27,143 dm3 lesz. :)
1

r=d/2=1,2/2=0,6cm=6·10-3m
A cső keresztmetszete: A=r²·π=36·10-6·3,14=113·10-6
Az időegység alatt átáramlott vízmennyiség (V)
V=A·v=113·10-6m²·2m/s=226·10-6m³/s
A kiömlő víz mennyisége (Q)
Q=V·t=226·10-6m³/s·120s=27130·10-6m³=27130·10-3dm³=27,13dm³=27,13liter
0