Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan számolom ki a P pont koordinátáit?

Főoldal » Középiskola » Matematika
430
Adva van az x tengelyen egy egyenes aminek a végpontjaiból r1 és r2 sugárú kör ívet húztam a kör ívek találkozása a P pont aminek a koordinátáit keresem. Csatoltam egy képet. Nem tanuló, hanem nyugdíjas vagyok és önképzést tartok. Fontos a levezetés, hogy megértsem. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pont, koordináta, x, y
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy analitikus geometriás feladat. Nem kell hozá más, hogy tudd levezetni a két kör egyenletét. Aztán
a kapott két egyenlettel meg kell oldani egy kétismeretlenes másodfokú egyenletrendszert.
Ez már algebrai feladat. Az nyilvánvaló, hogy geometriailag két pont lesz a megoldás, egyik
(az x-tengelyhez képest) a felső félsíkon, a másik az alsó félsíkon.
Lássuk a medvét! Biztosan elfelejtetted már, hogy annó is tanították a kör egyenletének felírását
a kör `(u;v)` koordinátáinak és `r` sugarának segítségével, ami így néz ki:
`(x-u)^2+(y-v)^2=r^2` A szépre sikerült demonstráción (amit feltételezésem szerint GeoGebra vagy AutoCAD programok segítségével készítettek ) jól látható, hogy az origóból induló és `6` egységnyi sugarú kör egyenlete `x^2+y^2=6^2`. Továbbá a másik kör egyenlete
` (x-10)^2+y^2=8^2`. Az ábráról az is látható, hogy az x koordináta valahol 4 környékén lesz. Befejezéshez elő kell szedni az algerai tudományodat. Emlékszel még arra a bizonyos behehelyettesítéses módszerre? Biztosan azt is elfelejtetted, mert 40 év bizony nagy idő. Az embernek annyi minden mást meg kellett csinálni ez allatt az időszak alatt, hogy aztán beleőszültünk vagy megkopaszodtunk. De tudjuk, hogy az ész nem tűr meg hajat és én nagy dolognak tartom, hogy újra belevágtál a matek tanulásába! Gratulálok hozzá.
Visszatérve komolyabb vizekre, látható a két egyenletből, hogy `y^2`-es tag mind a két egyenletben szerepel. Fejezzük ki ezt az első egyenletből és helyettesítsük be a második egyenletbe. Na mit szólsz hozzá? `y^2=36-x^2`, azaz `(x-10)^2+(36-x^2)=64`. Zárójel felbontásés rendezés után kapunk egy egyismeretlenes elsőfokú egyenletet. `-20*x+100+36=64`. Ennek megoldása x=`3,6` Ezt vissza helyettesítve az első egyenletbe
kapjuk, hogy `y^2=36-3,6^2`. Vegyük észre, hogy `36(1-frac{36}{100})=frac{36*64}{100}`, ebből aztán azonnal adódik ` y`-ra a két megoldás: `y_(1,2)=pmfrac{6*8}{10}`, azaz `y=pm4,8`. További szép napokat és jó munkát!!
Módosítva: 5 éve
0