Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Növekedés és fogyás,most kellene!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1601
Tóth úr egy 3,5 millió forintos új autó vásárlását fon-
tolgatja.
a) Hány forintot veszít az értékéből 3 év alatt az autó,
ha elfogadjuk, hogy értéke minden évben az elő-
ző évi értékének 20%-ával csökken?
b) Ha Tóth úr egy („márkásabb”) 4 éves használt
autót venne 2,5 millió forintért, akkor ennek hány
forinttal csökkenne az értéke 3 év alatt (feltételez-
ve, hogy az autó értéke minden évben az előző évi
értékének 12%-ával csökken)?
c) Mennyi lehetett a b)-beli használt autó értéke új
korában, ha 3 éves koráig évente 20%-kal, majd
azt követően évente 12%-kal csökkent az értéke, s
jelenlegi ára 2,5 millió Ft?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, Középiskola, növekedés, fogyas, Novekedesfogyas
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1;

Kiinduló pont (T null) T0 = 3,5 misi
évente 20%ot csökken az értéke, 3 év után mennyi az ára?

T1 = T0 * 0,8 ; T2 = T1 * 0,8 ; T3 = T2 * 0,8

Ez egy mértani sorozat.
a q = 0,8
T0 = 3,5 millió
T3 = T0 * 0,8 * 0,8 * 0,8 = 3,5 millió * 0,8^3 = 3,5 millió * 0,512 = 1792000

válasz, az autó 3500000 - 1792000 = (számold ki) Ft-ot veszír az árából.

b;

T0 = 2,5 millió

q = 1-12 = 0,88

T3 = 2,5(millió) * 0,88^3 = 1703680 --> 3 év után az ára

Válasz 2500000 - 1703680 = (számold ki) Ft-al csökken az ára.


c;

T0 = x
T1 = x*0,8
T2 = x*0,8
T3 = x*0,8
T4 = x*0,88 //itt már csak 12%-ot esett az ára
T5 = 2,5 millió

Számolj visszafelé.

(2,5 milli / 0,88 ) / 0,8^3 = 5548650, 568


Válasz, körübelül 5,54865 millió forint volt az autó eredeti ára.


0