Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Matematika
610
Ebből a 2 egyenletből kéne kifejezni, hogy x=? és y=?.
10x+24y=13,6
18x+7y=7,5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az egyikből fejezd ki az x-et. Mondjuk az elsőből:
10x = 13,6 - 24y
x = 1,36 - 2,4y
És ezt helyettesítsd be a másikba:
18(1,36 - 2,4y) + 7y = 7,5
24,28 - 43,2y + 7y = 7,5
24,28 - 36,2y = 7,5
24,28 - 7,5 = 36,2 y
16,78 = 36,2 y
y = 16,78 / 36,2
y = 0,4635

Aztán ezt vissza kell helyettesíteni oda, ahol fentebb az x lett kifejezve:
x = 1,36 - 2,4y
x = 1,36 - 2,4 · 0,4635
x = 1,36 - 1,1124
x = 0,2476
Módosítva: 9 éve
2

Szia! Feltételezem, nem egyenletrendszer.

1,
10x+24y=13,6 /-24y
10x=13,6-24y /:10
x=1,36-2,4y

10x+24y=13,6 /-10x
24y=13,6-10x /:24
y=0,566-0,416x

2,
18x+7y=7,5 /-7y
18x=7,5-7y /:18
x=0,416-0,38y

18x+7y=7,5 /-18x
7y=7,5-18x /:7
y=1,07-2,57x



2