Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11 matematika feladata

Főoldal » Középiskola » Matematika
361
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, házi, házifeladat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kör egyenlete (u ; v) a középpont koordinátája

`(x-u)^2 + (y-v)^2 = r^2`

`(x-9)^2 + (y+8)^2 = 100`

b,
Ha
`D = 10`
akkor illeszkedik

`D = sqrt((x_2 - x_1)^2 + (y_2 - y_1)^2)`

`D = sqrt((10)^2 + 11^2) = 14.9`

Tehát nem illeszkedik

c,

Két pontban metszi

Be kell helyettesíteni a kör egyenletébe
`y = -16`

Behelyettesítve:
`(x-9)^2 + (-16+8)^2 = 100`
`(x-9)^2 = 36`
`x^2-18x+81 = 36`
`x^2-18+45 = 0`

Szorzattá alakítva: (de kiszámolható megoldóképlettel is)
`(x-3)(x-15) = 0`

Tehát
`x_1 = 3`
`x_2 = 15`

Ezért a
`(3;-16)`
és a
`(15;-16)` pontban metszi a kört.

2,
A kör egyenlete (u ; v) a középpont koordinátája

`(x-u)^2 + (y-v)^2 = r^2`

`(x-4)^2 + (y+3)^2 = 25`

b,
Akkor illeszkedik, ha
`D = 5`

`D = sqrt((x_2 - x_1)^2 + (y_2 - y_1)^2)`

`D = sqrt((4+1)^2 + (-3-3)^2)`

`D = 7.8`

Tehát nem illeszkedik

c,
Az egyenlet átírva:
`y=\frac{1}{7}x+6`

A kör egyenlete:
`(x-4)^2 + (y+3)^2 = 25`

A kétismeretlenes egyenletrendszert kell megoldanom (y értékét a kör egyenletébe helyettesítem be)

`x^2-8x+16+\frac{x^2}{49}+\frac{18x}{7}+81 = 25`

`\frac{50x^2-266x}{49}+72 = 0`

Ha felírom a másodfokú egyenlet megoldóképletét nem jön ki valós gyök.
Tehát nem metszik egymást
Módosítva: 5 éve
0