Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pont és egyenes távolsága

Főoldal » Középiskola » Matematika
620
Van egy e egyenes (e: y=3x-4) és egy K pont (2;-5). Illeszkedik-e? Számold ki a távolságukat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Akkor illeszkedik, ha behelyettesítve a pont koordinátáit az egyeneltbe azonosságot kapsz:
y = 3x - 4
K(2; -5), vagyis x=2 és y=-5-öt kell behelyettesíteni:
-5 ≟ 3·2 - 4
-5 ≟ 6-4
-5 ≠ 2
Tehát nem illeszkedik.

Távolság:
Az egyenes egyenletét írjuk át Ax + By + C = 0 alakra, ekkor az (x₁; y₁) pont távolsága ennyi:
d = |A·x₁ + B·y₁ + C| /  A²+B² 

Most ez lesz az egyenes:
3x - y - 4 = 0

És a távolság:
d = |3·2 -1·(-5) - 4| /  3²+(-1)² 
d = |6 + 5 - 4| / √10
d = 7/√10
0