Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Spec állású egyenesek

Főoldal » Középiskola » Matematika
895

a) Írja fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely átmegy a P0 (3; –5) ponton és párhuzamos a 4x + 5y = 0 egyenletű egyenessel!
b) Az A(5; –1) ponton átmenő e egyenes merőleges a 2x = 7y egyenletű egyenesre. Írja fel az e egyenes egyenletét!
Válaszát indokolja mindkét esetben!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A) A megadott egyenes normálvektora (4;5). A párhuzamosság miatt a keresett egyenes normálvektora is ez, tehát az egyenlete 4x + 5y = C alakú lesz.
Mivel átmegy a P0 ponton, annak koordinátái kielégítik az egyenes egyenletét, vagyis 4 ⋅ 3 + 5 ⋅ (-5) = C fennáll.
Innen C = -13

Tehát a keresett egyenes egyenlete: 4x + 5y = -13


0