Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat és kamatos kamatszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
578
1. Egy 850 oldalas könyvet szeretnénk kiolvasni. Az 1. nap 14 oldalt és minden további napon az előzőnél 3 oldallal többet olvasunk, hány nap alatt olvassuk el a könyvet?

2. 580000 forintot teszünk be egy bankba, ahol évente 5%-os kamatot csatolnak hozzá a betett összeghez. Mennyi idő alatt nő 1 450 000-re a betett összeg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`S_n = ((2a_1 + (n-1)d)*n)/2`

Mivel
`a_1 = 14`
`d = 3`

így felírható:

`((2*14 + (n-1)3)*n)/2`

Másodfokú egyenletet fogunk kapni

Melyből
`n=19.300`

Tehát a 20. napra fogjuk kiolvasni

2.
`a_1 = 580000`
`q = 1.05`
`a_n = 1450000`

Mivel
`a_n = a_1 * q^(n-1)`

Ezért
`580000 * 1.05^(n-1) = 1450000`

`1.05^(n-1) = 2.5`
`log_1.05 2.5 = (n-1)`

`n = 19.78`

Tehát a 20. évre lesz meg a pénzmennyiség
1