Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK

Főoldal » Középiskola » Matematika
653
Adja meg az 5x + 3y = 15 egyenletű egyenes és az y tengely metszéspontjának koordinátáit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`5x + 3y = 15`

y-ra átírva:

`y=-\frac{5}{3}x+5`

Az egyenletből látszik, hogy az `5`-nél metszi az `y` tengelyt

Tehát
`(0;5)` az y metszéspontja

De ki is számíthatjuk; akkor metszi az `y`-t, ha
`x = 0`

Tehát
`y = 0*-3/4x +5`
`y = 5`
Módosítva: 5 éve
0