Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
761
Hány %-os a CS2 illetvea hidrogén ántalakulása a CS2(g) + 4 H2(g)=CH4(g)+ 2 H2S(g) egyensúlyi reakcióban ha kezdeti
1:4 CS2:H2 anyagmennyiség-arányból kiindulva az egyensúlyi gázelegy 25 V/V%-a metán?
Hány %-kal változott a reakciótérben a molekulák száma? Megadható-e az egyensúlyi állandó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Kiinduláskor legyen 1 mol/dm3 és 4 mol/dm3 a szén-diszulfid illetve a hidrogén koncentrációja. A szén-diszulfidból x, a hidrogénből 4x alakul át, képződik x mol/dm3 metán és 2x mol/dm3 kén-hidrogén. Az összkoncentráció (5-2x) mol/dm3 lesz, mivel (1-x) a szén-diszulfid, (4-4x) a hidrogén egyensúlyi konc.-ja és x illetve 2x a másik két komponens egyensúlyi konc.-ja.
100% (5-2x) mol/dm3, 25% lesz a metán ebből, ami x mol/dm3, ezért: x/(5-2x)=0,25 egyenletből az x=0,8333 mol/dm3 lesz. 83,33 %-os tehát a szén-diszulfid és a hidrogén átalakulása is. A molekulák száma csökkent (mivel a koncentráció is csökkent a kiinduló 5 mol/dm3-hez képest, 3,3333 mol/dm3 lett) 33,33 %-kal.
Az egyensúlyi állandó K(c)= 0,69444/0,05555=12,5 (mol/dm3)-2 lesz (mol per köbdeciméter a mínusz másodikon!). :)

Remélem érthetően le tudtam írni a választ! :)
1