Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
781
Hány g tiszta ciklohexánt tartalmazott dm3-enként eredetilegaz a tartály, amelyben 527 Celsiuson ugyanannyi ciklohexán-molekula van,mint amennyi hidrogén? A C6H12(g) + C6H6(g)+ 3 H2(g) folyamat egyensúlyái állandója 527 Celsiuson: K=9,4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
`C_6H_12(g) + C_6H_6(g)+ 3 H_2(g)`

I:`x ; 0 ; 0`
C:`-alpha; +alpha ; +3alpha`
E:`x-alpha ; alpha ; 3alpha`

Mivel
`3alpha = x`

És
`K = ([C_6H_6] * [H_2]^3)/[C_6H_12]`

Ezért

`(alpha*alpha^3)/(3alpha-alpha) = 9.4`

Az egyenlet egyetlen pozitív gyöke:
`alpha = 2.3`

így
`x = 6.9` `(mol)/(dm^3)` = `579.6` `g/(dm^3)`
Módosítva: 5 éve
1

Kiinduláskor csak ciklohexán van jelen, ennek (m/84,156) mol/dm3 a konc.-ja, ahol az m lesz a kiindulási ciklohexán tömege.
(m/84,156-x) lesz a ciklohexán egyensúlyi konc.-ja, x lesz a benzol és 3x lesz a hidrogén koncentrációja, de 3x-szel lesz egyenlő (a megegyező mólszámok, így megegyező koncentráció miatt) az (m/84,156-x) is, ebből m=(336,624×x) gramm lesz. Az egyensúlyi állandóra felírhatjuk, hogy : 9,4 =((3x) a köbön × x)/ (3x)-szel, melyből x a köbön =1,0444 lesz, ahonnan az x-re: 1,0146 mol/dm3 jön ki. Innen már gyerekjáték az m kiszámolása: (336,624×1,0146) = 341,54 gramm, ennyi volt a kiinduló ciklohexán mennyisége! :)
2