Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
961
A Co(g) + Cl2(g) + CoCl2(g) folyamat egyensúlyi állandója 481 Celsiuson.
K=151,3.
5 dm3-estartályba hány mol Co-ot és Cl2-t kell tölteni (1:1anyagmennyiség-arányban),ha 481 Celsiusra melegítve a rendszert, 10,0g foszgént (CoCl2) akarunkelőállítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Kiinduló CO és Cl2 koncentrációk: (n/5)-tel, azaz (0,2×n) mol/dm3. Azt, hogy mennyi az átalakulás, azt a képződött foszgén mennyiségéből tudjuk meg, ami: 10/98,91 mol, vagyis 0,1011 mol, de 5 dm3-es az edényünk, ezért ezt osztani kell 5-tel és megkapjuk a mol/dm3-es koncentrációját: ami 0,02022 mol/dm3 lesz. Ugyanennyi alakult át a CO-ból és a klórból is, ezért egyensúlyban ezekből (0,2×n-0,02022) mol/dm3 lesz. 151,3=0,02022/((0,2×n-0,02022) a négyzeten) , melyből kiszámolhatjuk, hogy 0,2×n-0,02022=0,01156 , ebből 0,2×n=0,03178, ezt 5-tel szorozzuk és megkapjuk a mólok számát kiinduláskor, ami: n=0,1589 mol. Ennyit kellett bemérni a szén-monoxidból és a klórból is! :)

Megjegyzés: Kiszámolhatók a tömegek is kiinduláskor: 4,451 gramm CO és 11,266 gramm klór kellett kiindulásnál az 5 dm3-es tartályba ennyit kell belőlük bemérni! :)
1