Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK

Főoldal » Középiskola » Matematika
606
Írja fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely átmegy a P(3; 5) ponton és párhuzamos a 5x + 4y = −1
egyenletű egyenessel!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Megoldható az adott ponton átmenő, adott iránytangensű egyenes egyenletével

`tg psi = m`
`y - y_0 = m(x-x_0)`

Az egyenlet átrendezve:

`y = -5/4 x -0.25`

`m = -5/4`

`(x_0 ; y_0) = (3;5)`

Behelyettesítve:

`(y-5) = -5/4(x-3)`

az egyenes egyenlete y-ra:

`y=\frac{35}{4}-\frac{5}{4}x`

Hagyományos alakban:

`4y+5x = 35`
Módosítva: 5 éve
0