Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Kérlek ha tudsz segíts!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
426
Számítsd ki annak a négyzet alakú gúla felszínét és térfogatát melynek oldalai :
a=2 cm
M=6 cm
A=?
V=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A gúla térfogata az alapterület (2×2 cm2) és a magasság szorzatának a harmada: V(gúla)= (4×6)/3= 8 cm3, a felszínéhez meg kell az oldallapok magassága, ezt Pitagorasz-tétellel kapjuk meg: 1 a négyzeten+ 6 a négyzeten = m(o) a négyzeten, innen m(o)= 6,083 cm adódik. Egy oldallap területe (2×6,083)/2- vel, azaz 6,083 cm2, ezt néggyel kell megszorozni a palást területét hogy megkapjuk, mert 4 oldallap van (négyzetnek 4 oldala van) , ezért P=4×6,083=24,331 cm2 jön ki, a felszínhez még hozzájön ehhez az alaplap területe (a négyzet területe), ami 4 cm2, így a felszín: A(gúla)=28,331 cm2 lesz! :)
0