Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematikai 8.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1495
Két falu 18 km-re van egymástól. Két gyalogos a két faluból 7 órakor elindul egymással szembe. Az egyik sebessége 4 km/h, a másiké 5 km/h. Mikor találkoznak? Hány kilométert tesznek meg a találkozásukig külön-külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik x km-t , a másik (18-x) km-t tesz meg a találkozásig. Az ezalatt eltelt idők egyenlőek, jelöljük ezt t-vel. x=4×t , illetve (18-x)=5×t egyenletek írhatóak fel. (18-4×t)=5×t, ahonnan 18=9×t, tehát t=2-vel, 2 óra telt el a találkozásig., ezalatt a lassabb sebességű 8 km-t, a gyorsabb sebességű pedig 10 km-t tett meg! :)
(7+2)= 9 órakor találkoztak, mert 2 óra telik el a találkozásik és 7 órakor indultak el. :)
0