Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
663
Két, azonos nagyságú és kapacitású fémgömb egy-egy azonos hosszúságú, közös pontban felfüggesztett szigetelő fonálon lóg. A gömböknek egyenként 10^-6 C nagyságú pozitív töltést adunk, majd magára hagyjuk a rendszert. Mekkora szöget zár be akkor a két fonál egymással, ha a gömbök tömege egyenként 10 g és központjaik 0,2 m távolságban vannak egymástól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
F = 9·10⁹ · 10⁻⁶ · 10⁻⁶ / 0,2² = 9·10⁻¹/4 = 0,225 N
taszító erő

m = 0,01 kg
m·g = 0,1 N

Pl. a bal oldali gömbre hat lefelé 0,1N, balra 0,225N. A fonálerő olyan irányú és nagyságú, hogy a háromnak az eredője nulla legyen. Vagyis a fonálerőnek és m·g-nek az eredője F negáltja. (F negáltjával és m·g-vel alkotott háromszög lesz hasonló a fonál háromszögével.)

A függőlegeshez képest a bal oldali fonál α szögű:
tg α = F/mg = 0,225 / 0,1 = 2,25
α = 66,04°

A két fonál közötti szög ennek duplája.
1