Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Töltések

Főoldal » Középiskola » Fizika
1960
2x10^-9 negatív töltéstől balra 10 cm-re 10^-9 pozitív töltés, jobbra 20 cm-re 3x10^-9 C pozitív töltés van.
Mekkora és milyen irányú elektromos erő hat az egyes töltésekre, ha azok pontszerűek és rögzítettek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Két töltés esetén:
F = 9·10⁹ · Q₁·Q₂ / r²
Ha több is van, azok összeadódnak.

középen Q₁ = -2·10⁻⁹ C
balra r₂ = 0,1 m, Q₂ = 10⁻⁹ C
jobbra r₃ = 0,2 m, Q₃ = 3·10⁻⁹ C

A 10⁹ és 10⁻⁹ kiejtik egymást, nem fogom őket írni

a) Q₁-re ható erő:
balra-jobbra is vonzóerő lesz (ellenkező előjelűek), ki kell vonni őket.
F₁ = 9·2·1/0,1² - 9·2·3/0,2²
balra mutat az erő, mert az a nagyobb

b) Q₂-re ható erő:
Q₁ vonzza, Q₃ taszítja. Mindkettő jobbra van tőle (Q₃ 0,3 méterre), ki kell vonni őket:
F₂ = 9·1·2/0,1² - 9·1·3/0,3²
jobbra mutat

c) Q₃-ra ható erő:
Q₁ vonzza, Q₃ taszítja. Mindkettő balra van tőle (Q₂ 0,3 méterre), ki kell vonni őket:
F₃ = 9·3·2/0,2² - 9·3·1/0,3²
balra mutat
0